Blog

Zo bedenk je jouw video podcast strategie

Yes, je hebt eindelijk het lef bij elkaar om aan de slag te gaan met video podcasting (ofwel vodcast) voor jouw organisatie, maar je hebt geen idee waar je moet beginnen? Je hebt wel ideeën, maar hoe maak je dit nou concreet? Hoe weet je wat je wel en niet moet doen in jullie vodcast? En sluit het wel goed aan bij mijn contentstrategie en peilers? Geen paniek! In deze blog legt Larissa aan jouw uit hoe je tot de kern van jouw vodcast verhaal kunt komen!

Stel jezelf deze die vragen

  • Waarom wil ik een vodcast openen voor mijn bedrijf?
  • Hoe ga ik de vodcast show inrichten?
  • Wat bespreken we met wie?

Je kent waarschijnlijk de golden circle van Simon Sinek al, wat exact neerkomt op wat ik net omschreef: why, how, what 

Why: Jouw vodcast propositie

Een beetje gek, maar ik adviseer je niet bij je doelgroep te beginnen, maar bij jezelf. En dan de hamvraag; Waarom gaan mensen naar jullie vodcast luisteren? Kennis? Inspiratie? Amusement? Een combinatie van deze zaken? Kies in ieder geval iets wat dichtbij de uitstraling en waarden van het bedrijf staat. Dit zal jouw vodcast gegarandeerd beter maken. Kijk eerst wat jij wilt vertellen en koppel hier de juiste doelgroepen aan. Hoe je dit kunt doen is door op te schrijven wat voor soort bedrijf jullie zijn en welke waarde jouw vodcast kan toevoegen. Bijvoorbeeld;
  • Wij zijn een IT-bedrijf en we willen kennis overbrengen en uitstralen over nieuwe innovaties in de technische wereld. 
  • Wij zijn een zorginstelling en wij willen medewerkers uit de zorg met elkaar verbinden en inspireren. 

Nu je scherp hebt waarom je gaat vodcasten, weet je eigenlijk al ook grotendeels wie je doelgroep is. Het is goed om zoveel mogelijk in de huid van je luisteraar te gaan kruipen. Schrijf dus op wat je van de doelgroep weet. Waar liggen hun interesses? Wat houdt ze bezig omtrent jouw vodcast onderwerpen? Waar zoeken ze naar informatie?

How: Hoe richt ik mijn vodcast in?

Hierin wil je voor jezelf een vodcast format opstellen. Dat doe je door de volgende onderdelen te bepalen:
  • Hoe lang zijn de afleveringen?
  • Praat je alleen of met gasten?
  • Hoe vaak breng je een nieuwe aflevering uit?

Dit is dus een zeer praktische invulling. Wees ervan bewust dat dit vooral bij jou moet passen. Het moet haalbaar zijn voor jouw organisatie.

What: jouw eerste 10 afleveringen

Ga niet direct de executie in, maar kijk eerst waar je allemaal over kunt gaan praten. Hiervoor kun je het beste in gesprek gaan met jouw doelgroep. Plan met een aantal mensen uit je netwerk een korte interview en vraag ze wat zij binnen het thema van jouw vodcast willen weten. Gaat jouw podcast over marketing en richt jij je op marketingmanagers? Ga het gesprek met marketingmanagers aan. Vraag ze wat hun uitdagingen zijn, wat voor boeken ze lezen, hoe ze zich ontwikkelen in hun vakgebied, wie ze volgen, naar welke events ze gaan, etc. Vanuit deze informatie kun je namelijk een enorme waslijst creëren aan podcast onderwerpen. Doe dat zonder ze verder al te diep uit te werken. Maak een lijst van minimaal 10 onderwerpen waar je een aflevering over zou kunnen maken.
Een vodcast maken is zeker de moeite waard. Zorg dat je goed begrijpt waar je aan begint en stel je verwachtingen goed bij. Geef antwoord op bovenstaande vragen en ik weet zeker dat je al een heel eind zal komen! Toch nog een extra handje nodig met de creatieve invulling? Of zoek je een ruimte waar je jullie bedrijfsvodcast kunt opnemen? Neem dan even contact op, dan denk ik met je mee!